Žvaigždėtas Vilniaus planetariumo dangus

Mano blogo tinklaraščio pavadinimas glaudžiai susijęs su kosmosu, tad turbūt nėra smarkiai netikėta tai, kad pirmasis įrašas bus apie žvaigždes – tas tikrąsias, kurios naktimis danguje spindi.

Vaikystėje, kol dar lankiau mokyklą Šiauliuose, per pirmąją ekskursiją į Vilnių planavome aplankyti planetariumą. Deja, taip nenutiko, nes greičiausiai įstrigę kamščiuose ar pasiklydę sostinės gatvėse tąkart pavėlavome į mums numatytą seansą. Buvo apmaudu, bet apsilankymas tuomet dar labai naujame Akropolyje greitai nustūmė planetas, žvaigždes ir kosmosą į užmarštį.

Ir štai pagaliau, praėjus daugiau negu penkiolikai metų nuo to pirmojo bandymo apsilankyti, man galiausiai pavyko! Kaip bebūtų keista, vietomis atrodė, kad laiko mašina grąžino mane visus tuos metus atgal – visa planetariumo aplinka man priminė sovietiniais laikais statytą mokyklą, o girgždančios ir apibrizgusios kėdės – seną aktų salę.

Bet svarbiausias vis dėlto turinys – drauge su skyriaus kolegomis užvertę galvas stebėjome programą „Žvaigždėta naktis“ ir vietomis pamiršdami kvėpuoti klausėme programą vedančio vyriškio aksominiu balsu. Per 45 seanso minutes jis mums pakartojo mokyklinį kursą apie Saulės sistemą, jos planetas, galaktikas bei juodąsias skyles, papasakojo apie žvaigždynus ir kaip juos atpažinti bei surasti dangaus skliaute (vis tiek dabar galėčiau ganėtinai drąsiai parodyti tik jau seniai išmoktus Didžiuosius Grįžulo ratus), o tuo pačiu supažindino ir su naujesniais kosmoso tyrinėjimais.

Man labiausiai įsiminė trumpas pasakojimas apie tai, kaip NASA siekė ištirti, kas per daiktas iš tiesų yra kometos. Ant vienos iš jų buvo patupdytas zondas, kuris siuntė nuotraukas į Žemę, o paskui nuskriejo kartu su savo šeimininke į tolimąjį kosmosą. Daugiau apie kometų tyrinėjimo misiją rasite čia.

Paskaitos turinys tikrai įdomus ir įtraukiantis, nueikite, pasiklausykite, tikiu, kad rasite ir kitų istorijų, dar labiau prie savos širdies limpančių.

Praktiniai dalykai  

Planetariumo sekėjai FB tinkle skundžiasi, kad dirbantiems žmonėms neįmanoma čia apsilankyti ir aš jiems visiškai pritariu. Savaitgaliais jis nedirba, o darbo dienomis paskutinis seansas prasideda 16 val. Reguliarių seansų, į kuriuos būtų galima nueiti, nėra, nes dirbama tik pagal išankstinius užsakymus. Kad seansas įvyktų, reikia surinkti 15-20 žmonių grupę. Tiesa, mūsų atveju, užteko ir 4 asmenų, bet tik tokių, kurie pasiryžo sumokėti už 15…

Bilieto kaina suaugusiems – 3,5 EUR, studentams, senjorams ir 5-12 klasių mokiniams – 2,5 EUR, kitų amžiaus grupių atstovams – pigiau.

Daugiausiai informacijos interesantams galės pateikti į skambučius atsiliepinėjanti Planetariumo moteriškė. Tiesa, kartais iš jos balso tono atrodė, kad šiai vietai lankytojai nėra gyvybiškai reikalingi, bet telefono laidais nusiųsta „šypsena“ ir keli juokeliai vis dėlto sugebėjo ir ją šiek tiek pralinksminti.

Planetariumo puslapis su informacija – čia.

 


1 mintis apie “Žvaigždėtas Vilniaus planetariumo dangus

  1. Taip, čia didelė Planetariumo problema… Paskutinį kartą kai mėginau jame apsilankyti, tai turėjau išeiti ankščiau iš darbo, kad suspėčiau atvykti, o atvykęs “gavau ragus“, nes nesusirinko reikiamas žmonių kiekis 🙂 Dar kartais, na, bent anksčiau būdavo organizuojami planetų stebėjimai teleskopu nuo planetariumo stogo, tai kartą taip teko pamatyti Jupiterį 🙂

    Patinka

Parašykite komentarą